skip to Main Content
Symfonielaan 1, Nieuwegein

TILBURG – Nu staan er nog roemruchte, maar versleten bedrijfspanden. Straks is het een woonlocatie met twee appartementengebouwen, een binnentuin en huizen met een tuintje. Drukkerij Gianotten aan de Bredaseweg in Tilburg is over enkele jaren uit het straatbeeld verdwenen.

Op zijn vroegst in 2024 staan ze er, de panden die projectontwikkelaar Loeff Van de Wal gaat bouwen op de plek waar ruim honderd jaar lang de persen van Gianotten draaiden. ,,Als alles meezit, kan de sloper in de tweede helft van 2023 zijn gang gaan”, zegt Edwin Loeff, een van de vier eigenaren van het bedrijf.

Alles wat Gianotten was gaat plat

Want alles wat Gianotten was gaat plat. Het maakt plaats voor in totaal 42 woningen, die aan de Bredaseweg voor een totaal ander aanzicht zorgen. Aan die straat verrijst het grootste gebouw, bestaande uit twee delen die door een loopbrug worden verbonden.

Beide blokken, met samen 24 appartementen, hebben drie bouwlagen en terugspringende penthouses. Loeff: ,,Door die hoogteverspringing en diversiteit in gevels breken we met het beeld van wat er nu staat. En de grote sliert van allerlei woningen in dit deel van de Bredaseweg maken we open.”

De doorgang tussen de twee blokken aan de straat leidt namelijk naar (en biedt zicht op) een semi-openbare binnentuin. Daar komt een drielaags gebouw met twaalf appartementen. Vier ervan zijn voorbestemd voor ‘mensen met een klein rugzakje’, gebaat bij een prikkelarme omgeving. Het groen dat vrijwel helemaal rondom ligt – wel inclusief parkeerplekken – moet daaraan bijdragen.

,,Een plaats voor hen inruimen was vanaf dag een onze opzet”, zegt Loeff. ,,We proberen in al onze projecten inclusiviteit te bevorderen, dat doen we al vijftien jaar.” De bewuste toekomstige bewoners zijn zelfredzaam genoeg om zelfstandig te wonen, de organisatie Prisma verstrekt alleen ambulante zorg.

De openheid die we nu hebben aange­bracht kon alleen maar door een totale herontwik­ke­ling
Edwin Loeff, mede-eigenaar Loeff Van de Wal

Helemaal achter in de tuin is een rijtje van zes grondgebonden woningen met twee bouwlagen ingetekend. De sheddaken van die huizen moeten iets van de historie van de plek terugbrengen. ,,Een verwijzing naar de drukkerij. Gianotten is toch een begrip in Tilburg.” Behoud van de bedrijfsgebouwen is nog wel bekeken, maar bleek niet inpasbaar: ,,De openheid die we nu hebben aangebracht, kon alleen maar door een totale herontwikkeling.”

Het complex van de drukkerij die begin 2020 failliet ging, was in trek bij investeerders. Loeff Van de Wal trok bij de familie Gianotten aan het langste eind. De nieuwe eigenaar kiest ervoor alle woningen te verhuren (de meeste in de vrije sector) en dat ook zelf te organiseren. ,,Zo houden we langdurig de regie over het beheer.” Loeff sluit verkoop van woningen ook weer niet helemaal uit, zegt hij.

Tilburgse architect Forum betrokken

De gemeente Tilburg is akkoord  met de planopzet, de Omgevingscommissie gaf in twee sessie adviezen die het Tilburgse bureau Forum Architecten in zeer korte tijd inpaste. De initiatiefnemer heeft het bouwplan zaterdag in een van de drukkerijhallen gepresenteerd aan omwonenden.

BRON: BrabantsDagblad
Back To Top